fbpx

ISO 14001:2015 – Sustav upravljanja okolišem

ISO 14001:2015 je međunarodni standard za tvrtke koje žele poboljšati svoje djelovanje u području zaštite životne sredine i primijeniti sustav upravljanja okolišem, a time svojim aktivnostima žele pokazati odgovornost prema životnoj sredini ali i koncept održivog razvoja kroz sustav upravljanja okolišem.

Aktivnosti bilo koje vrste u kojima tvrtke koriste prirodne resurse ili obnovljive izvore energije, ujedno i stvaraju nepoželjni otpad koji utječe na okoliš. Ovaj utjecaj treba identificirati, minimizirati i kontrolirati tijekom cjelokupnog životnog ciklusa kroz procese, usluge i/ili aktivnosti tvrtke. Implementacija i certifikacija sustava upravljanja okolišem (EMS-a) u skladu sa zahtjevima standarda ISO 14001:2015, pruža sustavan pristup za tretiranje aspekata tvrtke u okolišu; EMS tvrtkama omogućuje izvršiti utjecaj na određene aktivnosti, a potom i na proizvode i usluge koje utječu na okoliš.

ISO 14001: 2015 je primjenljiv na bilo koju tvrtku, bez obzira na njenu veličinu, vrstu ili prirodu, i odnosi se na aspekte zaštite okoliša u vezi svih aktivnosti, proizvoda i usluga koje tvrtka želi da kontrolirati u okviru svog EMS-a.

Stjecanjem certifikata usuglašavanja s primjenjivim zahtjevima ISO 14001:2015 standarda mogu se ostvariti brojne prednosti, od toga su sljedeće:

ISO 14001
  • Rast povjerenja kupaca, zajednice, zaposlenih i međunarodnih organizacija za zaštitu okoliša.
  • Omogućava lakši pristup na natječajima u kojima se zahtjeva certifikacijski sustav upravljanja okolišem.
  • Jasno komuniciranje tvrtke s javnošću o posvećenosti zaštite okoliša i poduzimanju napora u kojem zagađenost može proizići iz određenih aktivnosti kao i na efekt – snižavanje na minimum.
  • Međunarodno priznati certifikat stvara brend i jača reputaciju tvrtke.
  • Jasna opredijeljenost za zaštitu okoliša pruža prednost nad poslovnim konkurentima koji o tim pitanjima ne brinu, što korisnici usluga i proizvoda tvrtke, kao i poslovni partneri te suradnici mogu lako spoznati.
  • Optimizacija, postizanje i demonstriranje performansi u oblasti zaštite okoliša, snižavanje troškova kroz efikasnije korištenje resursa i snižavanje rizika od ekoloških nesreća (čime se snižavaju i troškovi osiguranja).
  • Uspostava rješenja za sprečavanje potencijalnih incidenata koji mogu dovesti do sankcioniranja tvrtke, i pravovremena i efektivna reakcija u slučaju nastanka događaja.
  • Izgradnja povjerenja o primjeni i poštivanju važećih zakona i propisa u oblasti poslovanja zaštite okoliša.
  • Jačanje izvozne snage na tržišta koja zahtijevaju međunarodno prepoznati certifikat. 

Na raspolaganju smo za sve Vaše upite.


Certifikacija od povjerenja SCC KAB IAAC APAC IAF Intercert markice

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) sa ciljem poboljšanja korisničkog iskustva i analize prometa. Ukoliko nastavite koristiti našu web stranicu i suglasni ste sa korištenjem naših kolačića (cookies), molim vas da kliknete na opciju Slažem se.