ISO 22000:2018 – Sustav upravljanja sigurnošću hrane
ISO 22000: 2018 je međunarodni standard primjenjiv na sve tvrtke uključene u bilo koji aspekt lanca ishrane, koje žele putem primjene kontroliranog sustava upravljanja dosljedno ostvariti postavljene ciljeve sigurnošću hrane i to, kako ciljeve koji proizlaze iz internih potreba tvrtke, tako i ciljeve koje u odnosu na sigurnost hrane zahtijevaju dobavljači, korisnici ili primjenjivi domaći i međunarodni zakoni.
Standard definira zahtjeve za sustav upravljanja sigurnošću hrane, gdje tvrtka u lancu hrane, treba pokazati svoju sposobnost kontroliranja potencijalnih rizika, kako bi osigurala da hrana bude sigurna u vrijeme njene konzumacije.
U ISO 22000:2018 su integrirani HACCP principi (Analiza rizika i kritične kontrolne točke) i preporuke Codex Alimentarius-a, što je ključno za efektivnost sustav upravljanja sigurnošću hrane, budući da se efektivnom primjenom HACCP-a i identifikacijom i procjenom rizika za koje se može opravdano očekivati da se javljaju u lancu ishrane, stvara osnova za primjenu dugoročno održivih sigurnosnih mjera.
Stjecanjem certifikata usuglašavanja s primjenjivim zahtjevima ISO 22001:2018 standarda mogu se ostvariti brojne prednosti, od toga su sljedeće:
Rast povjerenja kupaca, zajednice, zaposlenih, domaćih i međunarodnih poslovnih partnera i suradnika.
Omogućava lakši pristup na natječajima u kojima se zahtjeva certifikacijski sustav upravljanja sigurnošću hrane.
Jasno komuniciranje tvrtke s javnošću o svojoj predanosti u odnosu na sigurnost hrane i poduzimanju napora da se neusuglašenost izlaznih elemenata, procesa i njihov efekt snizi na minimum.
Međunarodno priznati certifikat stvara brend i jača reputaciju tvrtke.
Jasna opredijeljenost za sustavno upravljanje sigurnošću hrane je prednost u odnosu na tržišnu konkurenciju koja o tim pitanjima ne brine, što korisnici usluga i proizvoda tvrtke, i njeni poslovni partneri te suradnici mogu lako spoznati.
Optimizacija procesa i snižavanje troškova kroz efikasnije korištenje resursa, i smanjenje neželjenih rizika.
Uspostava rješenja za sprečavanje potencijalnih incidenata koji mogu dovesti do sankcioniranja tvrtke, i pravovremena i efektivna reakcija u slučaju nastanka događaja.
Izgradnja povjerenja o primjeni i poštivanju važećih zakona i propisa u oblasti upravljanja sigurnošću hrane.
Jačanje izvozne snage na tržišta koja zahtijevaju međunarodno prepoznati certifikat i postavljanje osnova dugoročne održivosti tvrtke.