fbpx

ISO 50001:2018 – Sustav upravljanja energijom

ISO 50001:2018 je međunarodni standard za tvrtke koje žele poboljšati svoje energetske performanse i primijeniti sustav upravljanja energijom, kako bi kontinuirano unaprjeđivali energetske performanse i javnosti prezentirali svoju energetsku politiku.

ISO 50001:2018, definira sustavni pristup upravljanja energijom i precizira zahtjeve koji se primjenjuju na uporabu i potrošnju energije.

Standard, između ostalog, precizira i aktivnosti koje je potrebno provoditi i integrirati u operativne procese tvrtke, dokumentaciju koju je potrebno uspostaviti i koristi u radu, metode i karakteristike potrebnog izvještavanja, pitanja projektiranja (dizajna) procesa i okvira za nabavu opreme ili eksternih procesa, kao i pitanja razvijene svijesti i kompetentnosti zaposlenika koji doprinose energetskim performansama. 

Stjecanjem certifikata usuglašavanja s primjenjivim zahtjevima ISO 50001:2018standarda mogu se ostvariti brojne prednosti, od toga su sljedeće:

ISO 50001
 • Rast povjerenja kupaca, zajednice, zaposlenih, domaćih i međunarodnih tijela iz oblasti upravljanja energijom.
 • Omogućava lakši pristup na natječajima u kojima se zahtjeva certifikacijski sustav upravljanja energijom.
 • Certifikat ukazuje na predanost tvrtke u odnosu na upravljanje energijom, napore koje tvrtka ulaže u održivost željenih energetskih performansi, primjenu energetski efikasnih tehnologija i težnju koja doprinosi općem dobru optimalnim korištenjem energije.
 • Demonstracija smanjenog neželjenog utjecaja na okoliš (uključujući i uvijek aktualna pitanja karbonske emisije) i integracije sustava upravljanja energijom u poslovne procese tvrtke.
 • Jasno komuniciranje tvrtke s javnošću o svojoj predanosti u odnosu na energetsku efektivnosti i efikasnosti.
 • Međunarodno priznati certifikat stvara brend i jača reputaciju tvrtke.
 • Jasna opredijeljenost za sustavno upravljanje energijom je prednost u odnosu na tržišnu konkurenciju koja o tim pitanjima ne brine, što korisnici usluga i proizvoda tvrtke, i njeni poslovni partneri te suradnici mogu lako spoznati.
 • Optimizacija, ostvarivanje i demonstracija performansi po pitanju postupanja sa energijom, snižavanje troškova kroz efikasnije korištenje resursa, i smanjenje neželjenih rizika (čime se snižavaju i troškovi osiguranja).
 • Uspostava rješenja za sprečavanje potencijalnih incidenata koji mogu dovesti do sankcioniranja tvrtke, i pravovremena i efektivna reakcija u slučaju nastanka događaja.
 • Izgradnja povjerenja o primjeni i poštivanju važećih zakona i propisa u oblasti upravljanja energijom.
 • Jačanje izvozne snage na tržišta koja zahtijevaju međunarodno prepoznati certifikat.

Na raspolaganju smo za sve Vaše upite.

Certifikacija od povjerenja SCC KAB IAAC APAC IAF Intercert markice

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) sa ciljem poboljšanja korisničkog iskustva i analize prometa. Ukoliko nastavite koristiti našu web stranicu i suglasni ste sa korištenjem naših kolačića (cookies), molim vas da kliknete na opciju Slažem se.